01.12.2014

China UnionPay lansira mobilnu platnu aplikaciju za Android


Procurele su glasine da kineski izdavalac kreditnih i debitnih kartica China UnionPaypromoviše svoju mobilnu platnu aplikaciju AndroidPay, u skladu sa planom da se proizvod lansira na tržište krajem 2015 godine.

AndroidPay će raditi na Android baziranim telefonima, na sličan način kao ApplePay, koristeći prepoznavanje otiska prsta i NFC kako bi postigli sigurna plaćanja na POS terminalima. Dodajući ovu uslugu u Android, UnionPay može birati da proizvede module prepoznavanja (autentifikacije), i samim tim UnionPay može imati veći uticaj na korisnike od ApplePay-a, izveštava Want China Times.

Izdavalac kartica će servis lansirati verovatno u trećem kvartalu 2015.

Procurela je i informacija da se UnionPay približio domaćim proizvođačima telefona uključujući Coolpad i Lenovo, iako je platna aplikacija još uvek u fazi razvoja i ne postoji spreman i razvijen biznis model. Smatra se da će UnionPay subvencionisati proizvođače mobilnih telefona za dodatne troškove NFC čipa koji se koristi u telefonu za svrhu plaćanja, i imaće mnogo fleksibilniju strukturu provizija. Da li je to za dobrobit kompanije, ili trgovaca i dalje je neizvesno.