13.03.2015

Mobilna plaćanja jedna od glavnih tema na ovogodišnjem kongresu mobilne tehnologije u Barseloni


MWCOvogodišnji sajam u Barseloni kao i uvek predstavio je veliki broj novih modela mobilnih telefona. Kompanije Samsung, LG, HTC i drugi lansirali su liniju skupih moderno dizajniranih modela po uzoru na iPhone 6. Sa druge strane, Microsoft i azijski proizvođači predstavili su ove godine vrlo jeftine pametne telefone s ciljem motivisanja korisnika da napuste eru personalnih računara u korist mobilnih uređaja.

Jedna od glavnih tema na ovogodišnjem kongresu, pored 5G tehnologije, bila su mobilna plaćanja. U nastavku su neke od najzanimljivijih oblasti o kojima se diskutovalo u Barseloni.

Samsung Pay. Pod motom "dizajniran kao uređaj koji će trgovce i izdavaoce kartica ostaviti zatečenim", servis će raditi na novom Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge u Americi u drugoj polovini 2015. godine. Servis će se oslanjati na poseban hardver koji će pored beskontaktnih terminala podržavati i terminale sa magnetnom trakom. Kao i kod kompanije Apple, Samsung Pay će biti zaštićen tehnologijom skeniranja otiska prsta.

iZettle Lite. Lansiran je prvi evropskli besplatan mini EMV čip i čitač PIN-a koji radi na većini smart telefona i tableta.

Ingenico mPos dongle RP170C. Uređaj nudi podršku za obe NFC tehnologije (beskontaktna plaćanja i preko magnetne trake) preko 3.5mm standardnog audio priključka koji može da se uključi u bilo koji iOS ili Android uređaj.

PayPal kupuje Paydiant. PayPal pristao je da kupi Paydiant, startup kompaniju specijalizovanu za usluge mobilnog plaćanja sa sedištem u Bostonu. Paydiant podržava kompanije kao što su Subway, Capital One i više trgovaca povezanih kompanijom MCX.

Android Pay. Google je potvrdio da radi na novoj platformi za mobilna plaćanja nazvanoj Android Pay. Ovo ne bi bio novi proizvod za korisnike, već "API sloj" koji omogućava drugim kompanijama da podrže sigurna plaćanja preko Android telefona u prodavnicama ili preko aplikacija. Google nije detaljnije objasnio kartkteristike ove platforme, ali je naglasio da će "početi sa NFC tehnologijom" i da će eventualno uvesti i biometrijske senzore.

Google i Softcard. Nakon što je Google kupio kompaniju Softcard, mobilni operateri AT&T, Verizon i T-Mobile će u Americi tokom godine u Android mobilne telefone integrisati aplikaciju za elektronska plaćanja Google Wallet.

MeaWallet omogućava plaćanje putem aplikacija. Na izložbenom štandu u hali 6 MeaWallet uživo je demonstrirao cloud-based način plaćanja koristeći NFC i Emulaciju kreditnih kartica (Host Card Emulation). Sa poboljšanom MeaWallet platformom mobilnog servisa i sa pokrenutom uslugom mobilne poslovne komponente (Mobile Business Components) svakoj aplikaciji ili mobilnom novčaniku omogućeno je plaćanje, elektronski pristup prostorijama, kupovina karata i sl.

Uređaji za mobilna plaćanja. Samsung, LG i mnogi drugi proizvođači promovisali su razne uređaje koji se, ižmeđu ostalih funkcija, mogu koristiti za plaćanje u radnjama. Samo prevucite vaš NFC sat ili narukvicu preko POS terminala i plaćanje je izvršeno.

Izvor: MeaWallet