20.03.2015

Zvanično: U Velikoj Britaniji plaćanje gotovinom više ne vlada


oficijanloElektronsko plaćanje po prvi put nadmašilo je plaćanje gotovinom u nedjelju 8. marta, dok je odnos ukupne vrednosti automatskih kreditnih transakcija i ukupne vrednosti gotovinskih plaćanja 250:1 u 2014. godini.

Ovo potvrđuje prognozu “Nacionalnog platnog saveta“ (Payments Council) da će se smena načina plaćanja napokon dogoditi u Velikoj Britaniji u 2015. godini.

Ovo se takođe odnosi na velike korporacije koje vrlo retko koriste gotovinu i čije poslovanje obično podrazumeva transakcije visokih iznosa. To uključuje plaćanja putem CHAPS sistema (Automatski sistem plaćanja zavoda za obračunavanje) kojim upravlja Banka Engleske i koji koriste velike kompanije i finansijske institucije.

Kada se sve uzme u obzir, bezgotovinsko plaćanje verovatno neće preuzeti vodeću ulogu sve do 2017. godine. Međutim, iako u sektoru maloprodaje kupci više koriste keš, vrednost bezgotovinskog plaćanja je daleko veći (više od tri četvrtine ukupnog prihoda).

Veruje se da će do 2023. godine ukupan iznos gotovinskih plaćanja pasti na samo 13 milijardi britanskih funti, dok će bezgotovinske alternative uključujući kartice, trajni nalog i drugi vidovi elektronsih plaćanja porasti na 27 milijardi.

Izvor: Payment Eye