27.11.2015

Alternativne metode plaćanja prete dominaciji plastike


5046Prema novom istraživanju procesing kompanije WorldPay, alternativne metode plaćanja poput elektronskog novčanika preuzimaju primat od platnih kartica kao najpopularniji oblik online kupovine.

Prema izveštaju kompanije WorldPay, koji je formiran na osnovu istraživanja u 30 zemalja, globalno eCommerce tržište dostiglo je više od 1600 milijardi dolara u 2015. godini, što je za 14% više nego u predhodnoj 2014. godini. Po prvi put, više od polovine ovog prometa čine plaćanja koja nisu obavljena platnom karticom (što Worldpay naziva alternativnim metodama plaćanja, kao što su elektronski novčanik (ewallet), direktni debitni i bankarski transferi itd).

Istraživanje predviđa da će alternativne metode plaćanja do 2019. godine činiti 55% ukupnog eCommerce prometa. Međutim, ovaj rast je sporiji od očekivanog. Kao glavni razlozi navode se odlaganje lansiranja projekta mobilog novčanika i sporo prihvatanje na Kineskom tržištu. Postoje i snažne regionalne varijacije: U Severnoj Americi alternativne metode plaćanja čine samo 28% od ukupnog elektronskog prometa u 2014. godini, u odnosu na 49% u Evropi i 58% u Aziji.

Daleko najpopularniji oblik alternativnog plaćanja je mobilni novčanik (eWallet). Očekuje se da će mobilni novčanik do 2019. godine činiti 27% elektronskog prometa (647 milijardi dolara) dok će platne kartice činiti 24% (577 milijardi dolara). Platne kartice će biti treći najpopularniji način plaćanja, a bankarski transferi četvrti.

"Prvo doba digitalnog plaćanja počelo je ekspanzijom eCommerce-a u ranim 2000-im kada su kompanije kao što su PayPal i AliPay predstavile mainstream tržištu mobilni novčanik (eWallets). Druga faza vezuje se za pojavu pametnih telefona i novih mobilnih aplikacija koje su brzo podigle standard kada je u pitanju praktičnost prilikom plaćanja.", kaze Kevin Daglas direktor razvoja Worldpay-a.

"Međutim, zbog brze pojave velikog broja aplikacija dolazi do zbunjivanja potrošača i trgovaca koji nisu sigurni koji pristup je najbolji čime se dovodi u pitanje praktičnost korištenja više mobilnih novčanika. Očekujem da će u narednih nekoliko godina doći do konsolidacije tržišta i da će javnost vremenom odabrati preferirane metode plaćanja zbog čega će trgovci imati više poverenja u ulaganje u tehnologije koje su njihovi klijenti već prihvatili. "

Izvor: Finextra