28.12.2015

HCE se dokazuje kao bezbedan sistem


hv

Dag Jeger, direktor i jedan od osnivača kompanije specijalizovane za emulaciju platnih kartica ”SimplyTapp”, ukazuje na dve prekretnice koje su pomogle da tehnologija mobilnih plaćanja bazirana na cloud-u postane ozbiljniji bezbednosni model u platnoj industriji.

U novembru 2013. godine, Google Android počeo je da podržava HCE (emulaciju platnih kartica) u svom KitKat 4.4 mobilnom operativnom sistemu. Do sad se pokazalo da HCE podržava NFC (bežična tehnologija koja radi na malim udaljenostima) aplikacije na Android uređajima kako bi se omogućilo smart karticama i drugim finansijskim institucijama da pružaju usluge plaćanja.

Druga, još važnija, prekretnica dogodila se četiri meseca kasnije kada su Visa i MasterCard na Svetskom mobilnom kongresu najavili podršku mobilnih plaćanja baziranih na cloud-u.

Do tog trenutka HCE bio je suočen sa skepticizmom čitave industrije jer njegova tehnologija nije bila u skladu sa sigurnosnim standardima SIM kartica mobilnih telefona. Ali to više nije slučaj s obzirom da su finansijske institucije kao što su Capital One i RBC (Rojalna banka Kanade) integrisale opciju plaćanja u svoje Android bankarske aplikacije koristeći HCE.

Iako nijedan bezbednosti model nije sto posto siguran, HCE se dokazao kao pouzdan sistem za čuvanje osetljivih podataka sa kartice.

"Banke su veoma konzervativne i one neće ulagati u tehnologije koje mogu da ih izlože velikom riziku od prevara", rekao je Jeger za Mobile Payments Today u nedavnom intervjuu. "Međutim, analizirajući izveštaje o Android mobilnim plaćanjima baziranim na Cloud-u, banke sve više stiču poverenje u HCE tehnologije".

Podrška je stigla u vreme kada se HCE suočavao sa kritikama od strane vodećih kompanija mobilne industrije, naročito mobilnih operatera i proizvođača mobilnih uređaja. Bez HCE tehnologije podaci sa platnih kartica moraju se čuvati u SIM karticama mobilnih telefona i o njihovoj bezbednosti su se brinuli mobilni operateri. To je jedan od razloga zašto je originalni Google novčanik je bilo ograničen na jednu mobilnu mrežu.

U prošlogodišnjem izveštaju SIMalliance, kompanije koja se bavi pružanjem usluga iz oblasti bezbednosti mobilnih plaćanja, navodi se da je HCE tehnologija "nezrela, nestandardizovana i ranjiva na zloupotrebe."

"U početku, HCE je na neki način bio predmet ismejavanja", izjavio je za Mobile Payments Today Marten Bron, direktor razvoja bezbednosne kompanije UL. "Iako se smatralo da nikada neće biti bezbedna, HCE tehnologija je vremenom počela da stiče poverenje industrijie."

Jeger je izjavio da skepticizam kompanije SIMalliance nikada nije ugrozio poslovanje SimplyTapp-a.

"Pitanje je vremena kada će model palćanja baziran na cloud tehnologiji omogućiti bankama da posluju bez mobilnih operatera", rekao je Jeger.

Kada se uzme u obzir sa čime se bankarska industrija suočavala u proteklih nekoliko godina, prihvatanje HCE tehnologije postalo je neizbežno.

Međutim, da li bankarska industrija trenutno previše kasni kada se radi o tehnologiji mobilnih plaćanja?

Podrška raste

Od kako su kompanije Visa i MasterCard objavile svoje specifikacije za mobilna plaćanja baziranih na HCE tehnologiji, banke izvan SAD žure da prihvate tehnologiju.

SimplyTapp najavio je u maju inicijativu pod nazivom Azijska Cloud Plaćanja koja će biti ponuđena bankarskim i finansijskim institucijama u Azijsko-pacifiškoj regiji. Jedna od prvih finansijskih institucija u regionu koja je ponudila platne proizvode bazirane na cloud-u bila je Tajlandska Sijam Komercijalna banka.

Sequent, firma sa sedištem u SAD koja je specijalizovana za pružanje usluga mobilnog novčanika, pružila je pomoć inostranim bankama pri lansiranju usluga mobilnih plaćanja baziranih na cloud-u.

"Zbog novoforimirane infrastrukture banke su spremnije da se izlože riziku kako bi bile prve na tržištu sa novim tehnologijama", rekao je Jeger o podršci koju inostrane banake pružaju HCE tehnologiji.

Jeger očekuje rast podrške i u Americi tokom sledeće godine.

"Nadamo se da ćemo u budućnost videti podršku velikih bankarskih mobilnih platformi", rekao je Jeger. "Mislim da smo stigli do tačke kada nećemo više viđati pilot verzije HCE tehnologije već razvoj komercijalnih ideja."

"Iskreno, voleo bih kad bi se stvari brže odvijale, ali ova industrija se ne razvija preko noći. Obično je potrebno duže od dve ili tri godine za razvoj platnih tehnologija."

Izvor: Mobile payments today